středa 4. června 2014

Recenze - Divergence

Autor: Veronica Roth
Nakladatelství: Cooboo
Překladatel: Radka Kolebáčová
Rok vydání: 2012
Počet stránek: 344
Série: Divergence #1


Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.




Nacházíme se v budoucnosti. Ve městě, po jehož obvodu je vysoký plot hlídaný vojáky. Ve městě, kde je společnost rozdělena do pěti frakcí. Každá frakce vyzdvihuje jednu vlastnost a mají určité prvky, podle kterých od sebe jednoznačně jejich příslušníky poznáte. Odevzdanost - nejdůležitější je nesobeckost a pomoc druhým. Lidé z této frakce nosí pouze šedé oblečení a snaží se být co nejméně nápadní. Mírumilovnost - nejdůležitější je mír, důvěra, odpuštění a štěstí. Nosí žluté a červené oblečení. Sečtělost - jako největší potíž považují ignorování války, kvůli které došlo k rozdělení obyvatelstva do frakcí. Jak už název vypovídá, tak nejdůležitější je podle nich vzdělanost a sečtělost. Potkáte je pouze v modré. Upřímnost - tito lidé opovrhují klamáním a falešností. A konečně - Neohroženost. Celou sérií nás provází slogan: Nejdřív frakce, potom krev a většina členů to opravdu dodržuje. Odsuzují zbabělost, nosí pouze černou a mají spoustu tetování a piercingů.

Každý rok si všichni šestnáctiletí musí vybrat na Obřadu volby jednu frakci a zvolit si tak, ve které skupině lidí budou žít až do konce života. Letos přichází na řadu i Beatrice Priorová spolu s bratrem Calebem. Většina teenagerů si zvolí frakci, ve které se narodili a přeběhlíků do jiné frakce je většinou málo. Sourozenci Priorovi pochází z Odevzdanosti, ale Beatrice si zvolí Neohroženost (kde si vybere jméno Tris) a Caleb Sečtělost.

V Neohroženosti převažují mladší lidé. Každý den hazardují se životem a dokazují si, co ještě zvládnou. V každé frakci je pro nováčky výcvik, ale nejtvrdší je opět v Neohroženosti. Už jenom to, že naskakují a vyskakují z jedoucího vlaku na střechy a nebo, aby se dostali do jejich "prostor", kde žijí, musí skočit z
vysokého domu, atd. Všechny nováčky trénuje Čtyřka. Nikdo neví, jak se jmenuje ve skutečnosti. Je mu osmnáct a postupně se s Tris do sebe zamilují. Konečně nějaká knížka, kde není milostný trojúhelník! Tentokrát sledujeme jejich vztah už od začátku série, za což jsem moc ráda.

Celou knížku jsem četla jedním dechem. Hned na začátku, což se mi moc často nestává, mě vtáhla do sebe a nepustila. (Dočítala jsem ji do tří do rána..) Okamžitě jsem si zamilovala ústřední dvojici. TRIS A ČTYŘKA. Od začátku jsem jim fandila. V žádné části knihy jsem se nenudila. A všechno napětí vyvrcholilo na konci, který vás přinutí se co nejdříve pustit do druhého dílu - Rezistence.

Bylo pro mě trochu nezvyklé, že se děj odehrává na malém prostoru. Ale při čtení to v podstatě nepostřehnete. Sice kniha patří do dystopického žánru, ale všechny postavy jsou tak reálné, že se cítíte, jako byste byli vedle nich. Vedle hlavních postav jsem si taky oblíbila Christinu a Willa. Také se rozhodli pro Neohroženost jako Tris a stali se z nich velcí kamarádi. Měli velmi zajímavý příběh a podle mě by si klidně zasloužili svoji vlastní knihu.

Sice nevím, jak by se tato knížka líbila třeba generaci mých rodičů, ale u mě rozhodně vyhrála na plné čáře. A pokud jste ji nečetli, tak ji rozhodně zkuste. Můžu vám téměř slíbit, že vás nezklame. A napište mi, jak se vám líbila a která postava je vaše nejoblíbenější.

V této době přišlo také do kin filmové zpracování. Viděla jsem trailer a hodně se mi líbil, i když Shailene Woodley jako Tris moc nesedí. Ale to je třeba jenom můj první dojem. Po shlédnutí filmu to může být, a asi i bude, úplně jinak. A zamilovala jsem si úvodní píseň od Ellie Goulding pod názvem Beating Heart. Je naprosto boží, určitě si ji pusťte.

P.S. Shailene Woodley se mi teda líbí víc ve skutečnosti, ty krátké vlasy jí strašně sluší. Co myslíte?

Hodnocení
5 hvězdiček

***

Veronica Roth (1988) se narodila a bydlí v Chicagu. Je jí teprve 26 let, ale psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií.
Děj své prvotiny Divergence, jež je zároveň počátečním dílem stejnojmenné trilogie, umístila do Chicaga, které tak dobře zná a miluje. Už její první kniha zaznamenala velký úspěch, když ji prestižní deník The New York Times zařadil na šesté místo v seznamu bestselerů. A bez pochyb jde i o nejlepší dystopii, jež byla v poslední době napsána.


***






4 komentáře:

  1. Divergence patří do jedné z mých oblíbených knih. Je nádherně napsaná a do děje jsem se vžila hned od začátku. Čtyřku naprosto miluju. Jak v knížce, tak i ve filmu. Jinak film byl taky úplně úžasný, ale nejvíc se nemůžu dočkat závěrečného dílu celé trilogie, i když vím, jak skončí :/ jinak pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Když jsem byla na Divergenci v kině, tak jsem si představila, jak to celé skončí a málem jsem začala brečet... A souhlasím s Tebou - Čtyřka je naprosto úžasný v knížce i ve filmu! :))

      Vymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D