středa 17. září 2014

Recenze - Aliance

Oficiální název: Allegiant
Autor: Veronica Roth
Nakladatelství: Cooboo
Překladatel: Radka Kolebáčová
Rok vydání: 2014
Počet stran: 360
Série: Divergence #3

Nejočekávanější a nejvíce strhující kniha letošního roku! 

Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala.




Frakce jsou již minulostí. Evelyn Eaton zařadila všechny mezi odpadlíky. Chtěla jim dát svobodu volby, ale dopadlo to úplně jinak. Vytvořila spoustu nových zákonu, jako třeba, že si obyvatelé musí vyměnit mezi sebou oblečení. Lidé se ale téměř okamžitě začínají bouřit a zakládají novou povstaleckou organizaci - Alianci. Chtějí se dostat za hranice Chicaga a zjistit, zda tam vůbec někdo žije. A to vše kvůli jednomu videu. Videu, které Tris s pomocí Tobiase pustila přede všemi. (Video je je velmi staré). Jistá Edith Priorová v něm mluví o světě za hranicemi. Lidé, kteří zde žijí, totiž vytvořili pokus. A ten pokus je právě Chicago rozdělené do frakcí. Snažili se vylepšit porušený lidský gen. A až nastane čas a bude dost divergentních - lidé s "lepším" genem, mají toto území opustit a
vydat se pryč.

Aliance zakončuje trilogii od Veronicy Roth. Na tento díl jsem se po přečtení těch předchozích strašně těšila. Nemůžu říct, že by mě zklamala, ale jako všechny ostatní čtenáře mě neuvěřitelně naštval ten konec. Teda spíš rozbrečel...

Když jsem začínala číst Alianci, očekávala jsem od ní hodně. Pokud jste už o této knize něco četli na internetu, určitě víte, že tak 99% čtenářů konec naprosto vyrazil dech. A u mě to nebylo jinak. Já
jsem si totiž něco vysnila a pak se to nestalo. V prvních chvílích po dočtení jsem měla chuť zvednout se, nasednout na první letadlo do USA a najít Veronicu Roth, abych ji buď rovnou zastřelit nebo nějak přinutit ke změně. I když je zase fakt, že takto je ten konec zajímavější... A navíc si myslím, že na podobný konec si moc autorů, takže má u mě Veronica zároveň malé plus.

Ale abych pořád nemluvila o tom konci. Hned ze začátku knihy nás Veronica zahltí spoustou nových informací. Na tom není nic špatného, ale pak se tam objeví i politika a některé části jsou trochu nudnější. A tak trochu jsem úplně nepochopila část knihy, kde se baví o buňkách. (Po přečtení pochopíte). Jinak oproti předchozím dílům je asi největší změna ta, že děj nevypráví pouze Tris. Ale dalším vypravěčem se stává i Čtyřka. To já jsem poměrně užívala a líbilo se mi, že se postupně trochu odkrývá jeho myšlení a způsob uvažování.

Pár blogerů ve svých recenzích píšou, že se ji vyprávění Čtyřky moc nelíbilo. Třeba proto, že to bylo téměř totožné s Tris, ale také prostě chtějí, aby Čtyřka zůstal oním neznámým... Tak či tak, Čtyřkovo vyprávění je zde nezbytné, hlavně kvůli konci. (Ano, už jsem zase u toho...).


Ale nakonec jsem si, jako u předchozích dílů, i tentokrát čtení užívala a hltala téměř každé slovo. Veronica Roth prostě píše naprosto strhujícím způsobem a knížka vás tak chytne, že se z ní máte šanci vymanit až na konci. Po pár přečtených stránkách mě sice trochu zamrzel jeden moment v ději, ale s tím nic neudělám. Jinak, na zakončení série je tato kniha docela fajn, ale nic se nezměnilo na tom, že můj neoblíbenější díl je ten první. A moje konečné hodnocení? Této knize uděluji 3,5 hvězdičky.


***
Recenze na předchozí díly:
První díl - Divergence
Druhý díl - Rezistence

***

Veronica Roth (1988) se narodila a bydlí v Chicagu. Je jí teprve 26 let, ale psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií.
Děj své prvotiny Divergence, jež je zároveň počátečním dílem stejnojmenné trilogie, umístila do Chicaga, které tak dobře zná a miluje. Už její první kniha zaznamenala velký úspěch, když ji prestižní deník The New York Times zařadil na šesté místo v seznamu bestselerů. A bez pochyb jde i o nejlepší dystopii, jež byla v poslední době napsána.





***




Zdroje: anotace + obálka - ze stránek nakladatelství Cooboo, obrázek 1, obrázek 2

8 komentářů:

  1. Já bych Alianci dala hvězdičky čtyři :) Konec by si jich za mě zasloužil klidně deset, ale prostředek knihy docela nudil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nad tím hodnocením docela přemýšlela. Jestli dát 3,5 nebo čtyři. Možná v budoucnu změním názor. ;-) A naprosto s tebou souhlasím... :)

      Vymazat
  2. Ja som čítala jednotku, dvojku a o trojke mi prezradila hlavnú pointu sestra, takže som už nijako nemala potrebu ju čítať, ale možno sa raz k tomu dostanem (ak mi niekto podaruje knižku). Zdá sa mi, že prvú časť aj druhú som si kúpila sama :D. No a dvojku len preto, aby som ich mala všetky :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Také mám nejradši první díl, tomu už se nic nevyrovná :) Trošku mi přijde, že hodně lidí snižuje hodnocení proto, že si přáli, aby to skončilo podle jejich představ a trochu se tak vzdalují nějakému objektivnímu hodnocení. Alespoň je to něčím jiné. Samozřejmě sem ale také brečela jak želva. Jinak to nejde. Krásně jsi to napsala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. ;-) Já jsem se snažila hodnotit objektivně, bez toho konce. Nejdřív jsem byla naštvaná asi jako všichni ostatní, ale teď je pro mě Veronica Roth skvělou a odvážnou autorkou, která se nebojí vykročit z řady happyendů... Někde v rozhovoru s ní, který jsem četla, prohlásila, že nemohla zabít Čtyřku, protože by ji všechny fanynky asi uškrtili, tak zabila Tris... :)

      Vymazat
  4. Celou sérii bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Celou sérii jsem na jaře přečetla a nadchla mě. Nejradši mám také první díl a to i ve filmové podobě. Mám v plánu si přečíst i Čtyřkovy povídky, které mají vyjít, protože se mi Veroniky styl psaní velmi ale velmi líbí.
    Jinak se mi moc líbí tvá recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Knihu FOUR si taky chci strašně přečíst, asi si ji budu přát k Vánocům... ;-)

      Vymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D