středa 3. září 2014

Recenze - Esej o tragédii

Milý Duncane, 

když mi řekli, že budeš bydlet v tomhle pokoji, skoro jsem tomu nemohl uvěřit. Nejspíš už víš, co se chystám říct, ale stejně ti to řeknu. Je důležité, abys věděl, proč a jak se všechno přesně událo. Někdo to vědět musí; někdo by možná mohl ty informace využít a neudělat stejnou chybu jako já. Možná. Nevím. 


Musím ti říct jednu důležitou věc — a vsadím se o cokoli, že to, co ti tady zanechám, jsi určitě nečekal: ta slova, hudba, příčina mého neštěstí, stejně jako tvoje domnělá nebo skutečná role v tom všem, to všechno ti poslouží mnohem líp, než by ses kdy nadál. V podstatě ti dávám ten nejlepší dárek. Ten nejlepší poklad, jaký sis mohl přát. Dávám ti materiál pro tvůj esej o tragédii. 


S pozdravem 


Tim 






Každý, nebo spíš téměř každý, student čtvrtého ročníku na Irvingově škole se těší na začátek školního roku. Protože dostanou nový pokoj na koleji a s ním i "poklad". To je dárek, který přichystá bývalý obyvatel určitého pokoje.
Stejně tak i Duncan. Posléze s nelibostí zjistil, že na něho zbyl ten nejmenší pokoj a poklad mu taky nepřidal na náladě. Na stole v jeho novém pokoji na něho totiž čekala hromádka CD. CD s příběhem, který se na škole odehrál v průběhu loňského roku. A on byl téměř ve středu dění.
Kniha je vyprávěna v ich-formě i er-formě. Dějová linka kolem Duncana je v er-formě a v ich-formě vypráví albín Tim na CD. Obě části se prolínají - něco jako tehdy a teď.

"Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň".

Tento příběh není ani zdaleka tak povrchní jako většina dnešních knih. (Nic neodsuzuji, jenom mi připadá, že valná většina knížek je o tom samém a pořád dokola...). Na rozdíl od jiných jde do hloubky a donutí vás se na chvilku zastavit a přemýšlet. Při čtení jsem si užívala každou stranu a mrzelo mě, když jsem už byla na konci. Tato kniha mě naprosto pohltila a přestože jsem ji četla více jak před měsícem, vidím ji stále před sebou jasně, jako bych ji právě četla. Zanechala ve mně opravdu silný dojem. Na ni jen tak nezapomenu. Esej o tragédii se řadí k menší skupině knih, kterou si s velkou chutí přečtu podruhé, po třetí a klidně i podesáté. Rozhodně ji doporučuji všem čtenářům. Vím téměř zcela jistě, že si v ní každý něco najde. Čtenář hororů i ten ta, kdo miluje spíše romantiku. Asi ani nemusím říkat, že nemám nic, co bych knize vytkla. A tak mi nezbývá než dát jediné možné hodnocení - 5 hvězdiček.

***
Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete koupit tady.

***
Originální název: The Tragedy Paper
Autor: Elizabeth Labanová
Nakladatelství: Host
Překladatel: Štěpán Hnyk
Rok vydání: 2014
Počet stran: 288

***
Elizabeth Labanová je americká spisovatelka žijící ve Filadelfii. Dříve pracovala ve zpravodajství televize NBC, vyučovala a přispívala do několika novin a časopisů. Esej o tragédii (2013) je jejím prvním románem pro mládež a vynesl jí ocenění Association of Booksellers for Children v kategorii New Voices Selection. Práva na tuto knihu se prodala do jedenácti zemí. V češtině již vyšla autorčina Příručka pro babičku a dědečka(2009; česky Computer Press 2012).


9 komentářů:

  1. Knihu jsem měla též možnost si přečíst a jsem velice ráda, že jsem to udělala, i když já příliš YA knihy nečtu, tato se mi velice zalíbila!
    Hezká recenze!

    www.anika-rodriguez.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jedna z nejhezčích recenzí, jaké jsem na knihu četla.. a to jsem jich četla opravdu hodně :-) Sama nějak nevím, jestli se do téhle knihy vůbec pouštět, ale obálku má povedenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, moc děkuji za pochvalu! :) Udělala jsi mi obrovskou radost.

      Vymazat
  4. juuj esej je jedna z mích nejoblíbenějších knížek :3 nádherná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Esej o tragédii zrovna z knihovny mám doma a moc se na ti těším! A tvoje pěkná recenze jen potvrdila, že je to super kniha :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D