středa 15. října 2014

Recenze - Game


Originální název: Geim
Autor: Anders de la Motte
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013
Počet stran: 360
Série: The Game Trilogy #1

Nejlepší švédský kriminální debut roku 2010, úvodní díl trilogie překládané do sedmadvaceti jazyků, thriller o moderních IT technologiích, nabitý akcí, překvapivými zvraty a nečekanými rozuzleními. 

... toto se dočtete v anotaci. Jak se však kniha líbila mně?







Děj je vyprávěn z dvou pohledů, které spolu ze začátku vůbec nesouvisí. Jedná se o Henrika Pettersona (HP), kterému je třicet let. A má již celkem zaplněný trestní rejstřík. Jednoho dne najde v metru na sedačce opuštěný mobil. Zapne ho a na obrazovce se objeví nápis: „Wanna play a game, Henrik Petterson“? A touto větou se spustí lavina událostí, která zcela změní jeho dosavadní život. Rebecca Norménová je už nějaký ten pátek u policie. Nejdříve pořádková služba a teď ji povýšili na bodyguarda. Jak už jsem psala výše, tito dva lidé spolu zdánlivě nemají nic společného. Opak je ale pravdou a oba vpadnou do víru událostí jmenujících se Game.

Tato kniha mě zaujala jak obálkou, tak i anotací. Já se vždycky snažím číst knihy, od kterým mám vysoká očekávání. A někdy je naplní a někdy taky ne. Toto je bohužel druhý případ. Samotný děj má velmi originální a osobitý nádech a je poměrně dobře zpracovaný, ale já se nebyla schopna do knihy ponořit. Když mě nějaká kniha opravdu chytne, čtu ji klidně na jeden zátah. A Game jsem četla skoro týden. Ačkoli mám ráda severské detektivky a krimi příběhy, tento mě úplně neoslovil. Co je ale velké plus, v knize je spousta napětí a nemáte moc šancí se nudit, ale jak říkám, není to úplně můj šálek čaje.

Postavy jsou dobře zpracované, jen jsem s nimi občas nesouhlasila a říkala si, že snad nepoužívají mozek. (Ale jen v některých momentech). Zvlášť HP. Je mu třicet a chová se jako praštěný teenager. Přece jenom, normálně uvažující dospělý člověk by nedělal takové kraviny jako on. Ale na druhou stranu, kdyby je nedělal, tak by nebyl příběh, takže jsem se s tím musela smířit. J Naopak Rebeccu jsem si docela oblíbila. Musela se dlouhá léta snažit a tvrdě pracovat, aby se dostala tam, kde je teď. A pak se čas od času objeví někdo, kdo jí všechno dělá těžší a málem se jí, její těžce vybudovaný život, zhroutí pod nohama.
Nemůžu nezmínit, že na každé straně je několik anglických vět. Ze začátku mě hodně bavily, byly to vtipné připomínky a komentáře k tomu, co se právě děje. Ale ke konci mě to už trochu otravovalo, protože to pořád bylo na stejné brdo. 

Jsem velmi zvědavá na další díly - Buzz a Bubble. Doufám, že mě budou bavit více než tento - ale nebyl zase tak špatný - takže na začátek série dám takové startovací hodnocení. A bude to 60 %.

***
Anders de la Motte (* 1971), je bývalý policista. Poté se stal šéfem ochranky jedné z největších IT firem. Momentálně pracuje jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Trilogií thrillerů GEIM (2010), BUZZ (2011) a BUBBLE (2012), jež reprezentují novou, originální vlnu švédské kriminální literatury, dokázal zaujmout kritiky a čtenáře ve dvaceti sedmi zemích.

***
Videotrailer:



Zdroje: obálka, 

5 komentářů:

  1. Pred nedávnom som po knihe chcela siahnuť, no nakoniec som si to rozmyslela.. na jednu stranu som aj rada. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám tuhle sérii moc ráda a Game miluji :D a zase naopak já měla radši HP, Rebecca mi někdy děsně lezla na nervy. Buzz a Bubble jsou taky super. ... (btw. nechci být nějak vlezlá nebo tak, nerada druhé opravuji, ale máš v textu pár překlepů :), tak si to když tak oprav.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za připomínku. Sice jsem si to po sobě četla, ale máš pravdu, že jsem něco přehlédla. Tak snad jsem už opravila všechno... :)

      Vymazat
  3. tak tu si musím přečíst...moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D