čtvrtek 30. října 2014

Recenze - Vampýrská akademie


 Originální název: The Vampire Academy
Autor: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Překladatel: Katrin Chýlová
Rok vydání: 2009 (dotisk 2014)
Počet stran: 280
Série: Vampýrská akademie #1











Rose je dhampýr. Napůl člověk. Napůl vampýr. Jejím posláním je chránit Moroje - vampýři, kteří se živí krví dárců (obyčejní lidé) a mají magické schopnosti. Ti jsou na straně dobra. Ale jak to už bývá, máme tu i špatnou stránku. A tou jsou Strigojové. Vampýři, kteří někoho dobrovolně usmrtili a stali se tak nemrtvými. Rose doufá, že se stane, po ukončení Akademie, Strážcem své nejlepší kamarádky Lissy. Lissa je morojka s královskou krví, která má usednou na trůn. Když ale Lisse hrozí na půdě Akademie nebezpečí, s Rose se rozhodnout, že utečou. Bohužel, po dvou letech je Strážci vyslaní Vampýrskou akademií najdou a přivedou zpět.

Jenže nebezpečí po návratu kamarádek nezmizelo a tak se Lissa musí krotit v používání své magie a Rose se musí vzdát své velké lásky. Vytrvá jejich vzájemné pouto i přes všechny strasti?

Ačkoliv jsem o této knize (i celé sérii) slyšela několikrát, nějak mě nelákala. Od dob Twilight jsem na upíry nějak neměla náladu. (Kniha zase tak špatná není, ale ten film...) Ale jednoho dne jsem na internetu našla filmovou verzi tohoto prvního dílu a pustila si ho. Docela mě zaujal a tak jsem si řekla, že bych si to mohla zkusit přečíst.

Knížku jsem měla přečtenou asi za dva dny. (Četla jsem ve formě e-knihy, na mobilu). A první dojem byl skvělý. Měla jsem problém se od knihy i odtrhnout. Bavila mě a párkrát mě i rozesmála. Z postav jsem si nejvíce oblíbila Dimitrije. Lissa (Vasilisa) mi připadala poměrně nevýrazná a
neprůbojná, alespoň vůči Rose (Rosemarie). Rose vyčnívala zejména kvůli tomu, že byla vypravěčem celé knihy. Ale i její chování a všechno co dělala, bylo tak nějak nezapomenutelné. A ne vždy v dobrém slova smyslu. Sice se mi docela líbilo, s jakou vervou se ujala úkolu chránit Lissu, ale taky se kvůli tomu často chovala jako mrcha, takže je to u mě tak padesát na padesát. A nesmím zapomenou na Christiana! V knize byl docela fajn, ale teprve ve filmu byl pořádně vidět.

Překvapilo mě, že je film dost podobný knižní předloze. Jsou tam všechny opravdu důležité momenty, jen konec je trošičku jiný. Pokud máte přečtenou knihu a film jste ještě neviděli, určitě se na něho podívejte, ať pak můžete porovnávat.

Na konec krátké a rychle shrnutí: první dojem skvělý, kniha se četla téměř sama, velmi rychle jsem byla na konci a bavila mě. Ale taky jsem moc nemusela Rose s její povahou a některé scény byly (neurazte se prosím nikdo) podle mě trochu na hlavu. Ale je to první díl série a jsem velmi zvědavá na další díly. Už se na ně moc těším. Hodnocení: 72%


***

Richelle Mead se narodila roku 1976 ve znamení Štíra. Vystudovala umění a komparativní religionistiku, ale v současnosti je spisovatelkou na plný úvazek. Celosvětovou slávu si získala především Vampýrskou akademií, na kterou volně navazují Pokrevní pouta, obrovský ohlas získala i série Sukuba. V češtině všechny Richelliny knihy vydalo nakladatelství DOMINO.
A co vaše oblíbená autorka dělá, když zrovna nepíše? Sleduje pokleslé reality show, cestuje, ochutnává neobvyklé koktejly a kupuje si oblečení. Spoustu oblečení. Svědomitým pitím kafe se dopracovala k závislosti na kofeinu. S tou už se smířila. Nadále se však snaží bojovat s tendencí odkládat věci tak dlouho, jak je to jenom možné.
Knihy Richelle Mead - série: Vampýrská akademie, Sukuba, Pokrevní pouta, Věk X


***


Zdroje: autorka, obálka, fotka 1

3 komentáře:

  1. Na VA jsem už dávno taky dělala recenzi....etc.Mě se knížka opravdu velmi líbila,jak jsi řekla nemohla jsem se od ní odtrhnout....Film mě taky příjemně překvapil :)

    http://gilraen-camellie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. souhlas, serii Va mam rada, cetla jsem to jednim dechem, tehdy do jeste nebylo dovydany, petku jsem si kupovala v den co vysla a pustila jsem se do toho jeste v tramvaji :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D