středa 22. října 2014

Recenze - Ve stínu černých ptáků


Originální název: In the Shadows of Blackbirds
Autor: Cat Winters
Nakladatelství: Jota
Překladatel: Libuše Čižmárová
Rok vydání: 2014
Počet stran: 352


„Román strhujícím způsobem kombinuje prvky historické fikce, hororového příběhu, psychologického thrilleru a detektivky.“

School Library Journal

„Nekonvenční a neohrožený pohled na jednu z nejtemnějších částí americké historie.“

Booklist Online


V roce 1917 se do 1. sv. v. konečně zapojily i Spojené státy americké. V roce 1918 se však ve vojenských táborech začala šířit epidemie Španělské chřipky, která celosvětově zabila až 50  miliónů lidí. A právě v tomto roce jede šestnáctiletá Marry Shelley Blacková za svojí tetou do San Diega. Zůstala totiž bez rodičů. Její maminka zemřela při jejím porodu a v uplynulých dnech si policisté přijeli pro jejího otce, protože pomáhal americkým klukům vyhnout se narukování do armády. Po příjezdu Marry navštíví svého sedmnáctiletého kamaráda. Stephen se s Marry neviděl již 4 roky - od té doby, co se odstěhoval. Nutno ale podotknout, že si po celou dobu odloučení pravidelně psali. Tak tedy, po opětovném shledání si uvědomí, že se navzájem milují. Menší problém je ale v tom, že Stephen následující den odjíždí na frontu.

Jeho starší bratr Julis vydělává tak, že praktikuje "fotografování s duchy", čemuž Stephen samozřejmě nevěří a pokládá ho za podvodníka. Takže právě kvůli častým hádkám s bratrem, neporozumění s matkou a celkovému napětí v rodině se zapsal do armády dřív, než musel.
Po nějaké době se Marry dozví, že Stephen padl a jde na jeho pohřeb. Na tom by nebylo zase až tak nic zvláštního, ale rozhodně neobvyklé je to že ho Marry - po určité nehodě - začne znovu vídat...

***
Už jsem ten pocit mívala dřív, ve tmě, když jsem se zcela probrala ze zlého snu - přesvědčení, že někdo na mě přes pokoj ze stínu nábytku upřeně hledí. V minulosti se vždycky ukázalo, že ten vetřelec je panenka nebo židle odrážející světlo měsíce, ale tentokrát jsem si byla naprosto jistá, že tam někdo bude, když se podívám.
Jen se otoč a podívej se, říkala jsem si. Moje dýchání do polštáře mi připadalo jako lehké poryvy vzduchu a bývala bych přísahala, že slyším pohyb střelky kompasu.
Jen se podívej.
Co nejklidněji jsem se nadechla, nechtěla jsem pokoj rušit. Pevně jsem zavřela oči a v duchu počítala do tří. 
Jedna. 
Dvě. 
Tři.
Odkryla jsem se. Otevřela jsem oči. A zjistila jsem, že vedle mé postele stojí Stephen.
***

Žádnou knihu podobné této jsem nikdy nečetla. Již podle anotace jsem od ní měla vysoké očekávání a nutno podotknout, že opravdu nezklamala. Hned na začátku knihy mě děj úplně pohltil a já hltala každou stránku. Marry mi byla velmi sympatická a ne jenom proto, že je stejně stará jako já. Nedokážu si vůbec představit, jak bych se chovala, kdybych se ocitla v této velmi těžké situaci. Zachovala chladnou hlavu a byla opravdu statečná. A nejen kvůli tomu ji obdivuji.

Knihu Ve stínu černých ptáků jsem si chtěla přečíst poté, co jsem viděla recenzi od jedné blogerky, která ji vychvalovala až do nebes. A tak jsem neodolala a prvotinu autorky si koupila. Čtení jsem si užívala a nenašla jsem ani jednu věc, kterou bych chtěla změnit nebo která by mi tak nějakým způsobem vadila. Přijde mi, že většina válečných knih je o 2. sv. v. (což mi vůbec nevadí, sama je mám moc ráda), ale o té první těch knih zase tolik není. A Cat Winters opravdu ví, o čem mluví. Při čtení jsem měla pocit, jako bych tam byla. A celou atmosféru navíc doplňují úžasné fotografie z války, ze zákopů, s lidmi s rouška
mi a další..., které vás provází skrz celou knihu. Když k tomu připočtu dokonalou obálku, skvěle propracované  hlavičky kapitol a hlavně ten samotný příběh, dosazuji do této rovnice hodnocení 98 %.

A stojí tato kniha za koupení? Rozhodně ano. Je určena pro velmi široké spektrum čtenářů a myslím si, že si v ní každý něco najde. Takže vám ji rozhodně doporučuji a doufám, že se vám bude líbit tak jako mně.

***


Cat Winters na narodila a vyrostla v jižní Kaliformii, nedaleko Disneylandu, což možná vysvětluje, proč má v oblobě zámky, kde straší, dávno minulé věky a fantaskní země. Vystudovala angličtinu a drama na Kalifornské univerzitě a posléze pracovala v knižním nakladatelství. Její prvotina, román Ve stínu černých ptáků, byů nominovám na řadu literárních cen. Druhý román Cat Winters The Cure for Dreaming má vyjít na podzim 2014. S manželem a dvěma dětmi žije v oregonském Portlandu a na plný úvazek se věnuje psaní knih.

6 komentářů:

  1. Tak tuhle musím mít. Miluju psychologické thrillery. Moc děkuju za inspiraci a super článek :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jsem moc ráda, že jsem Tě na tuto knihu nalákala...

      Vymazat
  2. Tuhle si prostě musím přečíst :). Kéž by ji u nás měli v knihovně, takhle si ji budu muset koupit :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem už četla a mám na ni podobný názor jako ty :) moc povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu si chci rozhodně přečíst, protože mě toto téma zajímá. Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D