neděle 5. ledna 2014

Recenze - Poslední píseň

Autor: Nikolas Sparks
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2010
Počet stran: 376

Film: Ronnie - Miley Cyrus, Will - Liam Hemsworth (2010)

Život vzpurné sedmnáctileté Ronnie se obrátí vzhůru nohama, když musí odjet na letní prázdniny za svým otcem do ospalého městečka u moře. Na městské pouti se Ronnie seznámí s výstřední dívkou Blaze, která by mohla být skvělou kamarádkou nebýt jejího násilnického kluka Marcuse, a potká pohledného Willa. Ronnie ho považuje za hloupého frajírka, ale brzy bude muset svůj názor změnit. Ostatně o těchhle prázdninách na ni čeká krom velké první lásky i mnohem větší a osudovější překvapení. Na konci léta bude Ronnie dospělejší, moudřejší, o trochu smutnější a – zamilovaná.


Postavy
Ronnie celý život žije v New Yourku se svojí mamkou a mladším bratrem Jonahem. Jejich otec, když bylo Ronnie 14, je opustil, skončil pracovat jako učitel na Julliardu a dal se na dráhu koncertního klavíristy. Od té doby, už 3 roky, s ním Ronnie téměř nepromluvila a teď jí matka oznámila, že k němu má jet na jih na celé léto i se svým bratrem.



anglická obálka
anglická obálka
Will je stejně starý jako Ronnie a právě taky ukončil střední školu a na přání svých rodičů se po prázdninách chystal na Vysokou školu Vanderbilt. Má starší sestru Morgan, která se v létě bude vdávat a mladšího bratra Mickeyho, která ale před dvěma lety zemřel při autonehodě. ) Je dobrovolníkem v akváriu.

Scott je o rok mladší než Will a je to jeho nejlepší kamarád. Hrají spolu plážový volejbal a pracují v autoopravně, které patří Willovu otci.

Steve je Roniin otec. Hraní na klavír provází celý jeho život a doba, kdy učil Ronnie a společně skládali skladby byla pro něho nejšťastnější.

německé obálka
Začátek děje

Jako malá holka Ronnie hrála na klavír. Učil ji její otec. Byl učitelem na Julliardu a dokonce spolu skládali skladby. Ale když bylo Ronnie 14, odešel od nich, opustil zaměstnání a začal s dráhou koncertního klavíristy. Od té doby s ním téměř nepromluvila a taky už nehrála. Ale když odmaturovala musela jet na celé prázdniny, pryč od kamarádů z New Yorku i se svým mladším bratrem Jonahem na jih do Severní Karolíny za otcem. Protestovala, ale stejně musela jet.

Na pouti potkala Willa, když hrál volejbal. Postupně se do sebe zamilovali a začali spolu chodit. Všechno ale není tak růžové, jak se zdá. Otci Ronnie se zhoršilo zdraví a musel do nemocnice, kde de Ronnie i Jonah dozvěděli, že má jejích táta rakovinu a to dokonce již několik měsíců.

Závěr
Tato kniha je již třetí, co jsem četla od Nicholase Sparkse. (Milý Johne, To nejlepší z nás). Někdo si může myslet, že píše jenom romantické knížky pořád na stejné brdo, ale to není pravda. Každá je jedinečná a jejich příběh se může stát komukoli z nás. Poslední píseň byla také zfilmována (filmová obálka) :) a ten film všem doporučuji stejně jako knihu!! Je to skvěle udělané (ten film). Ale v knize je toho přece jenom víc a to je dobře. Je to spíš taková oddechová knížka, nic moc náročného, ale to mě vyhovuje.

Hodnocení
4 hvězdičky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D