středa 19. února 2014

Recenze - Smrt v oblacích

Autor: Agatha Christie
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013
Překladatel: Eva Ruxová
Počet stran: 206


Konečně nějaká kniha od Agathy Christie, kde Hercule Poirot není jen detektivem, ale je také obžalován, shledám vinným a odsouzen...
Ne, dělám si srandu, téměř. V jednom mám totiž pravdu. Poirota opravdu obžalovali a aby si napravil reputaci, pustí se do vyšetřování, respektive zaměstná jeho "šedé buňky".








Děj
Hercule Poirot cestuje z Paříže do Londýna na palubě letadla Prometheus spolu s dalšími 10-ti pasažéry. Celou cestu se neděje nic zajímavého až na vosu, která se zčistajasna objevila. Ani Poirot nemohl přijít na to, jak se v letadle vzala a vrtalo mu to hlavou. Na konci letu, kdy roznášel stevard účtenky, zjistil, že je jedna dáma mrtvá.

Na palubě byl doktor, který již nemohl nic dělat a nevěděl, jak zemřela. Pak ale Hercule Poirot našel u jejích nohou šipku s kouskem hedvábí a na ženině krku bylo viditelné místo po vpichu. Následně po přistání bylo letadlo prohledáno. A co nenašli! Foukačku, ze které byla vystřelena šipka a pěkně si hověla přímo pod sedadlem Poirota. Tím se dostává na seznam hlavních podezřelých a má co dělat, aby si očistil své tak slavné jméno.

A navíc všechno zhoršuje fakt, že se potýkají s nebezpečným a chladnokrevným zabijákem, který neváhal udeřil v přítomnosti dalších 12-ti lidí.

Postavy
Kdo by neznal kulaťoučkého Hercule Poirota, belgičana s obrovským knírem? I tady je přímo ve středu
dění, ale myslím, že víc, než je mu to samotného milé. Možná se tím ale naopak baví. Každopádně je podezřelý z vraždy a začíná vyšetřovat. "Spolčí" se se dvěmi dalšími cestujícími při odhalování vraha.

Komisař Japp pracuje ve Scotland Yardu a je to dlouholetý Poirotův přítel. Spolupracovali spolu již na několika případech a tento je tedy další. V knize je popsán tak, jako by si z Poirota dělal legraci a nevěřil mu, že ještě dokáže objasnit vraždu. Myslel si, že je již moc starý a jeho "šedé buňky" nepracují, tak jak by měly.

Můj vlastní názor.
Jak se můžete dočíst tady, knih od Agathy Christie už mám docela hodně a moc mě baví. Smrt v oblacích jsem dostala na Vánoce (děkuji Ježíšku!) a jsem za ni vděčná. Není nic co bych této spisovatelce vytkla. Jako obvykle, jsem se netrefila při tipování vraha. To je moje zábava při čtení detektivek - ale ještě jsem žádného nikdy neuhodla. Vy ano?

A tak tedy nějaká pozitiva. Kniha je tenká, což mi vyhovuje, když si chci přečíst něco krátkého a svižného. Jasně, pěti set stránkové knihy jsou taky fajn, ale někdy na ně prostě nemám náladu. A toto přečtete během několika dnů. A právě také díky své délce je velmi čtivá a jste napnutí až do úplného konce, kde se dozvíte, kdo je vrah.

Každý asi ví, že Christie měla ve svých knihách více detektivů (Hercule Poirot, slečna Marplová, Parker Pyne, Tommy a Pentlička) a já mám ze  všech nejraději právě Poirota. To jeho myšlení... Při čtení se navíc taky bavím, jak ti, co vyšetřují s Poirotem chtějí, aby jim něco prozradil a on mlčí až do konce. Na konci každé knihy Poirot pozve podezřelé a vyšetřovatele k sobě na večeři a prozradí vraha.

Když už jsme u těch filmů; Smrt v oblacích byla také zfilmována a to v roce 1992. Hlavní roli Hercule Poirota ztvárnil, jak jinak, výborný David Suchet. Přesně takhle si představuji Poirota. :) Film jsem neviděla, což je hanba, ale v blízké době to určitě napravím.

Hodnocení
5 hvězdiček


Zdroje: obálka, Death in the clouds, Poirot, filmový plakát

1 komentář:

  1. Mě zrovna tahle kniha od Agathy Christie moc nebavila oproti jiným. Nicméně hurá konečně nějaký Christiefil jako já! :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D