úterý 11. března 2014

Recenze - Paganiniho smlouva

Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2011
Překladatel: Azita Haidarová
Počet stran: 509

„Utopila se, Jonno,“ prohlásí patolog. 
„Utopila?“ Lékař přikývne a cukne koutky úst. „Utopila se na palubě plovoucí lodi.“
„Pravděpodobně ji někdo vytáhl z moře.“
„Dívčiny plíce jsou plné slané vody, ale na těle po ní nenajdeš ani stopy,“ podotkne tichounce patolog. 
„Je to záhada..“
V salonu luxusního bytu je nalezen oběšený muž. Oprátka je připevněna k lustrovému háku, v místnosti však není jediný kus nábytku, na který by se mohl postavit...




Penelope Fernandezová, mladá čtyřiadvacetiletá předsedkyně Švédské společnosti pro mír a odzbrojení, se
chystá jet na výlet lodí spolu se svým přítelem Björnem. Na poslední chvíli také musí přibrat její mladší sestru
Violu. Zakotví u malého ostrova a Penelope a Björn jdou na pevninu. Když se pak Penelope vrátí na loď, najde svou sestru mrtvou, jak sedí na posteli... a všimne si černě oblečeného muže, který je sleduje.

Carl Palmcrona, generální ředitel Inspekce pro vývoz strategického zboží, je nalezen mrtev ve svém bytě. Všichni si myslí, že se jedná o vraždu, protože v místnosti nebyl žádný nábytek. Pouze pod ním byla
povalená jeho kožená taška. Všichni, až na Jonnu Linnu. A jako vždycky se nemýlí.

Tyto dva případy spolu vůbec nesouvisí, myslí si vyšetřovatelé, ale postupem času se jejich názor mění. Navíc pořád pohřešují Penelope a jejího přítele. Jako by se vypařili. Někde ve stockholmských šérách

Můj vlastní názor.
Zase jedna super detektivka! Asi ji budu jenom chválit. :)

Přestože je knížka poměrně tlustší, čte se hodně dobře, děj se nikde nezasekává a
stránky vám plynule ubíhají. Zásluhu na tom podle mě má také rozdělení kapitol. Jsou krátké, mnohdy jen dvě tři stránky. Když máte třeba jen krátkou chvilku na čtení, většinou se nezadrhnete uprostřed strašně dlouhé kapitoly. Toto členění mně opravdu vyhovuje.

Ještě než přejdu k hodnocení samotného děje - také se mi velmi líbilo, že na konci je pár krátkých kapitol
věnovaných postavám. Jak pokračovali, co dělali, atd. Dozvěděli jste se něco navíc.
Jak už jsem psala víš, Paganiniho smlouva je velmi chytlavá. Pořád se tam něco děje. Vyšetřování, komplikace, a samozřejmě nad tímto vším vládne Jonna Linna. Myslím, že už jsem se do tohoto detektiva naprosto zamilovala. Je prostě skvělí a nebojí nastavit i vlastní krk, jak se lidově říká.

Asi se všichni ptáte, jakou souvislost má kniha s Paganinim? Kdyby někdo nevěděl, kdo to je, tak se může podívat sem. Proč se kniha tak jmenuje, jsem také dlouho nevěděla. Dozvíte se to asi tak v posledních 100 stranách. A nechci vám to prozrazovat, jenom řeknu, že jsem to nečekala... :)

Paganiniho smlouva je druhým dílem série s detektivem Jonnou Linnou, která má celkem čtyři díly. Ale spíš bych řekla, že na sebe jednotlivé díly skoro nenavazují. V Paganiniho smlouvě byla třeba jenom zmínka o prvním dílu. Knihy spojuje hlavně tedy detektiv Jonna Linna a pár jeho spolupracovníků a jeho kolegů.

Hodnocení
5 hvězdiček

P.S. Tady si můžete poslechnout jednu velmi známou Paganiniho skladbu v úžasném provedení.

***

Lars Kepler je pseudonym, za kterým se skrývají Alexandra Coelho Ahndorilová (nar. 1966) a její manžel Alexander Ahndoril (nar. 1967). Oba mají rádi thrillery a rozhodli se vytvořit sérii detektivních románů, které by nebyly spojovány s jejich dosavadní tvorbou (Alexander je například autorem diskutované knihy o Ingmaru Bergmanovi The Director). Román Hypnotizér (moji recenzi najdete tady) se stal mezinárodním bestsellerem (i když pro mě ne... :) ), jen v Čechách se prodalo přes padesát tisíc výtisků. Chystá se jeho filmové zpracování. Paganiniho smlouva je druhý díl románové série.




Zdroje: obálka, anotace, anglická obálka, anglická obálka 2, fotka autorů

1 komentář:

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D