pátek 4. července 2014

Recenze - Brisingr


Autor: Christopher Paolini 
Nakladatelství: Fragment
Překladatel: Olga Zumrová
Rok vydání: 2009, 1. vydání.
Počet stran: 644
Série: Odkaz dračích jezdců #3



Přísahy, zkoušky oddanosti, mocné síly se střetnou...Bitvou na Hořících pláních boj s Královstvím zdaleka neskončil a zdá se, že v nadcházejícím střetu bude Galbatorixův Jezdec mocným protivníkem. Eragona se Safirou proto čekají další zkoušky v boji, ale v příběhu už nejde jenom o ně…Stejně jako Eragon a Eldest, i Brisingr je plný napětí, nečekaných odhalení a zvratů, ve kterém nechybí ani Safiřin něžný humor. Dlouho očekávaný 3. díl fantasy série Christophera Paoliniho je konečně tady!




a příběh pokračuje, již po třetí...
K samotnému ději nebudu nic psát, protože by tam muselo být hodně spoilerů a to my samozřejmě nechceme. Myslím, že asi stačí říct, že Brisingr je třetí díl ze série Odkaz dračích jezdců. Původně měl být tento díl poslední, ale autor ho nakonec rozdělil na dva - takže tu hned máme tetralogii.

můj názor
Hlavní postava celé série je Eragon, ale v této knize mě mnohem více bavily kapitoly, kde byl nejdůležitějším člověkem Roran. Nechybělo v nich napětí, dobrodružství, odvaha, ale i láska. Katrina je podle mého názoru prostě úžasná. Za to Eragon. Na začátku byl sice taky super, ale pak u mě trochu klesal. Prošel velkou změnou díky elfům, byl zase o pár let starší a jestli byl i moudřejší, tak to těžko říci. Jasně, pomáhal kde se dalo a všechno okolo, ale prostě tentokrát to nebylo úplně ono. Od začátku série se trápil tím, že neví, kdo je jeho otec a nikdy nepoznal matku. To se v tomto díle změní a autor si pro nás připravil obrovské překvapení. Ale víc k němu říkat nebudu, to si budete muset přečíst sami.

A k samotné knize. Má kolem 650 stránek a to je podle mě přehnané. Mně nevadí tlusté knihy, ale musí mě bavit. Tentokrát se děj velmi často vleče strašně pomalu, což ještě umocňují mnohdy nekonečné kapitoly a vleklé popisy čehokoli. S tím popisováním jsem měla trochu problém již u druhého dílu - u Eldesta, ale tentokrát jsou mnohem horší. (Alespoň pro mě). A navíc, taková spousta politiky by snad přizabila každého. A právě Eragon byl většinou při čemkoli, co řešili pouze slovně. A druhá část knihy jsou zase bitvy. Takže se pořád střídá nuda (třeba popisy), válčení, nuda (politika), atd... Navíc Eragon toho v tomto díle zase až tak moc, třeba oproti Roranovi, nedokázal.

Tuto knížku jsem četla hodně dlouho, asi tři týdny. Ale já se často nemohla dokopat k tomu, abych ji vzala do rukou a pokračovala ve čtení. Jelikož je to předposlední díl série, tak všichni, kdo četli předchozí dva díly ji budou číst taky, ale prostě mě moc nebavila. Každopádně se těším na poslední díl - Inheritance. Ale musím si dát nejdříve trochu pauzu od této série a pak se na ni vrhnu a konečně se dozvím, jak to všechno skončí.

Nemůžu pořád kritizovat. Občas tam byly momenty, jejíž čtení jsem si užívala. Většinou byly s Roranem, ale co naděláme. Když to shrnu, tak se kniha dá přečíst, ale předchozí díly byly rozhodně lepší a uvidíme, co s sebou přinese ten úplně poslední.

A jak se líbil vám tento díl? Jsem opravdu zvědavá na vaše názory. :)

Hodnocení
2,5 hvězdičky

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete koupit zde

Recenze na první díl - Eragona - a na druhý díl - Eldesta.

***
Christopher Paolini je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Původně to měla být trilogie, ale třetí díl byl obsáhlejší než autor zamýšlel a rozdělil ho proto ještě do čtvrtého dílu. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia.
Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.

***
Zdroje: fotka autora + životopis

3 komentáře:

  1. Chtěla bych se někdy dokopat k tomu, abych tuto serii přečetla :) jinak pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ;-) dokopej se, minimálně první díl se mi hodně líbil a ten druhý taky celkem ano :)

      Vymazat
  2. U čtení Eldesta jsem měla zásek - dost dlouhý, ale když jsem po nějaké té době četla Brisingra,t ak jsem do něj byla zažraná a moc mě bavil. Jinak Inheritance si určitě pečti - mít sérii kompletní je důležité, ale myslím, že tě bude bavit - i když mě tam pár věcí naštvalo :D :) Hezká recenze, i když mě překvapilo jak negativní :(

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D