středa 9. července 2014

Recenze - Fenomén

Poprvé se mi v sérii líbí druhý díl více než první. Chcete se dozvědět více? Tak čtěte dál.


June a Day přijíždějí do Las Vegas a nemyslitelné se stává skutečností – Elektor Primo umírá a vlády se ujímá jeho syn Anden. Republika se tak ocitá ještě o krok blíže absolutnímu chaosu. Day však ze všeho nejvíc touží zachránit svého malého bratra, a tak mu nezbyde nic jiného, než se spojit s Patrioty. Ti oběma slíbí pomoc, mají jen jednu malou podmínku – Day a June musí zabít nového vládce.

Zdá se, že je to mimořádná šance, jak změnit vývoj celé republiky, jak vyjádřit vůli tak dlouho utiskovaného národa.
Ale June si postupně uvědomí, že Anden není jako jeho despotický otec. Co když je jedinou šancí na nový začátek? Co když revoluce musí mít vyšší smysl než osobní pomstu? Co když se Patrioti mýlí?

Opravdu fenomenální a dlouho očekávané pokračování úspěšné Legendy! 


na staré hříchy se nezapomíná
June s Dayem utíkají do Las Vegas, kde se spojí s Patrioty. Day chce totiž zachránit svého mladšího bratra Edena ze spáru Republiky, kteří ho využívají jako pokusného králíka, protože se nakazil novou mutací
nemoci, která řádila v chudinských čtvrtích. Ale především je Day zraněn. Má postřelenou nohu a rána se mu stále nechce zahojit a navíc chce zase vidět Tess, která je už nějakou dobu právě u nich. Velitel Patriotů - Břitva - mu slíbí pomoc, pod jednou podmínkou. Musí s June zabít nového Elektora Adena, který se chopil vlády po smrti svého otce.

Oba souhlasí, ale potom, když se June podle plánu stává návnadou připravovaného atentátu a znovu se setkává s Elektorem, začíná pomalu chápat, že všechno je trochu jinak, než s Dayem původně mysleli. Do toho všeho se zaplétá Thomas. I když June již dávno ví, že to byl on, kdo zabil jejího bratra Metiase, stále se jí nedaří ho ze svého života úplně vymazat. Také se dozvídá souvislosti, které vedli k této vraždě. Ale postoj nezměnila. A já s ní plně souhlasím.

můj názor

Na tuto knihu jsem se po přečtení prvního dílu strašně moc těšila. A rozhodně nezklamala. Hned na začátku mě vtáhla do sebe a stránky jsem hltala čím dál rychleji. Trošku mě zarazilo, že oba díly se odehrává v June je pořád patnáct a zvládá věci, které mi občas přišli až neuvěřitelné. A Day je taky pořád stejný. Přece jenom, čekala jsem nějaký posun v jejich myšlení, ale i chování. Alespoň se trochu mění jejich vztah. Přichází první hádky a rozpory a konečně vidí, že to není tak růžové, jak se zdá. Přesto jim strašně moc fandím.
průběhu méně jak dvou měsíců a to je podle mě na dvě knihy hodně málo. Navíc ani hlavní postavy neměly šanci se nijak změnit a posunout se do předu.

Ke všemu se do jejich vztahu plete mladý Elektor. Adenovi je teprve dvacet a je velmi pohledný a chytrý. Za mě obrovské plus, že se z těchto tří postav nestal klasický milostný trojúhelník. Jednak proto, že jsou velmi mladí, ale také, protože je to všude a já na to mám alergii. Aden tam jen tak trochu "zaclání", jestli víte, co myslím. :)

Tess. To je "malá" kamarádka Daye. Potkal ji před třemi lety na ulici a začal se o ni starat. Teď už se začíná
měnit z děvčátka na slečnu a s tím přichází i pár komplikací. Zamilovala se totiž do Daye. Ten by pro ni sice udělal cokoli na světě, ale tento její cit neopětuje, takže mezi nimi roste napětí. Celou knihu je Tess u Patriotů a stále se učí léčit lidi a je v tom čím dál lepší a pomáhá všem, kde se dá.

Opět byly dva typy kapitol. Střídalo se vypravování June a Daye. Občas popisovali stejnou věc jenom z jejich pohledu a někdy jejich kapitoly na sebe přímo navazovaly v ději. V prvním díle jsem měla oba typy kapitol stejně ráda, ale ve Fenoménu jsem si více oblíbila June, protože se mi zdálo, že většinou ona byla ve středu dění a ty její kapitoly byly více akčnější. Ale Day mi taky samozřejmě vůbec nevadí. Také se od Adena dozvíme, jak vlastně vznikla Republika, proč je Zkouška a další spousta věcí.

A nejdůležitější věc na konec. Ten závěr. Málem. Jsem. Z. Něho. Dostala. Infarkt!!! Mě to tak strašně zaskočilo a když jsem to četla poprvé, tak jsem si to vlastně ani pořádně neuvědomila. Pak jsem si to přečetla podruhé a bylo to tady... Samozřejmě nebudu říkat, co se stalo, protože je to obrovský spoiler a provází celý třetí díl. Fenomén se mi líbil více než Legenda. Nemám nějaký konkrétní důvod, prostě jsem se asi do knihy více vžila a více si ji taky užila. Když to shrnu, tak sice mi kniha občas připadá trochu naivní a je možná vhodnější již pro trochu mladší čtenáře než jsem já, ale i tak jsem si čtení moc užila.

Hodnocení
4,5 hvězdiček


Recenzi na první díl - Legendu - si můžete přečíst tady.

***
Autor: Marie Lu
Nakladatelství: Cooboo
Překladatel: Tomáš Bíla
Rok vydání: 2013, 1. vydání
Počet stran: 341
Série: Legenda #2

***

Marie Lu se narodila nedaleko Šanghaje, když však začala studovat v USA na University of Southern California, usadila se v kalifornské Pasadeně. Zde žije se svým přítelem, čivavou a dvěma Welsh Corgi Pembroky, což jsou neuvěřitelně roztomilí a hraví pejsci.
Předtím, než se začala věnovat psaní na plný úvazek, pracovala jako umělecký ředitel ve společnosti věnující se vývoji videoher. Píše knihy pro mladé a zaměřuje se především na dystopie (fiktivní společnost, která se vyvinula špatným směrem – často do diktatury), což je trochu paradox, protože se narodila v Orwellovském roce 1984. Její prvotina Legenda je součástí stejnojmenné trilogie a odehrává se v temné budoucnosti, kdy jsou Spojené státy rozděleny mezi dva soupeřící národy.





Ještě nesmím zapomenout zmínit, že jsem tuto knihu dostala od mojí nejlepší kamarádky k narozeninám. Tak strašně moc děkuji, i když to říkám asi po sto padesáté!! :)

2 komentáře:

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D