úterý 4. března 2014

Recenze - Bezpečný přístav

Autor: Nicholas Sparks
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2012
Překladatel: Dana Stuchlá
Počet stran: 304


Protože Alex věděl, že Katie půjde pěšky, uložil jí nákup do dvou tašek."Napadá mi, že když už jste se seznámila s mojí dcerou, měl bych se taky představit. Alex, Alex Wheatley."
"Ona se jmenuje slečna Katie," zacvrlikala za ním Kristen.
"Už jsem ti to říkala, vzpomínáš si?" Alex se ohlédl. Když se zase podíval na Katie, usmívala se a podávala mu peníze.
"Jen Katie," doplnila.

 




Hlavní postavou je sedmadvacetiletá, krátkovlasá brunetka Katie. Rozhodla se udělat za svým dosavadním životem tlustou čáru, a proto se přestěhovala do Southportu. Do malého klidného městečka v Severní
Karolíně. Pronajímá si malou chatku na kraji lesa a pracuje jako servírka ve vyhlášené restauraci U Ivana. Po přistěhování neměla žádné peníze a tak si bere dvojité směny, aby něco našetřila. Pak se v obchodě seznámila s Kristen, která je dcerou majitele Alexe. 
Kristen je naprosto kouzelná. Její pět let, moc ráda maluje a hraje si s panenkami. Její starší bratr Josh zase strašně rád rybaří na molu za obchodem. Postupně se začíná sbližovat s Alexem, přitahuje ji a zamiluje se do něho stejně jako on do ní. 
 Jezdí spolu na výlety, koupat se na pláž.... a na romantické procházky. A také nesmím zapomenout na novou Katienu novou kamarádku - její sousedku Jo. Podporovala ji, pokaždé, když to potřebovala. 

Všechno se zdá být až příliš dokonalé a Katie to ví, ale až příliš pozdě si uvědomí, že ji stín minulosti pořád pronásleduje…

A moje vlastní hodnocení.
Tahle knížka je naprosto dokonalá spolu s filmem! J Teda ne úplně, ale nemá do toho daleko.

Bezpečný přístav se čte téměř sám. Nemohla jsem se od něho, zvláště ke konci, odtrhnout. Je v něm, oproti ostatním Sparksovým knihám, něco navíc. Hodně je toho navíc. Detektivní, thrillerové prvky knihu velmi rozjiskřily a vynesly do úplně jiných výšin. Asi není nic, co bych jí vytkla.

Někomu se tento typ Sparksových knih nemusí líbit – většinou romantika, sem tam něco na zpestření a happiend. Ale zvláště tady se ukazuje vkus každého. Od Sparkse jsem četla spolu s touto knihou další tři – To nejlepší z nás, Poslední píseň a Milý Johne a musím říci, že každá má něco do sebe. Kdybych měla vybrat, která se mi líbila nejvíc, dlouho bych se rozmýšlela, ale asi by nakonec zvítězil Bezpečný přístav.

Rozhodla jsem se pro něho asi mimo jiné také pro jeho samotný příběh. To, co se v knize popisuje, se podle mě děje mnoha lidem na světě. Nemělo by se, bylo by nádherné, kdyby ne, ale bohužel se děje. Proto se mi v této knize víc než kde jinde líbí ten konec. Ale už toho nebudu prozrazovat víc. Musíte si ji prostě přečíst.  J

A teď bych ještě něco ráda napsala k filmu. Viděla jsem ho dřív, než jsem se dostala ke knížce. Trochu mě to mrzí, protože jsem si pak u čtení představovala Alexe a Katie a kvůli filmu mi neseděli do jejich popisu, který je napsaný v knižní podobě. (Oba mají ve filmu opačnou barvu vlasů) J A taky pár scén buď ve filmu oproti knížce přebývá  nebo naopak chybí. Ale to je asi u každého filmového zpracování nějaké knížky. Pokud si tedy plánujete Bezpečný přístav přečíst, radím vám, abyste to udělali před zhlédnutím filmu.

Myslím, že se Bezpečný přístav bude líbit každé holce, ale i třeba dospělým ženám. Jenom u chlapů pochybuji ;-). Třeba vím jistě, že bráchu bych v životě nepřinutila, aby si to přečetl. Tyhle knížky fakt nemusí.

Tady se můžete podívat na trailer k filmu :)

Hodnocení
5 hvězdiček


*****

Nicholas Sparks (narozen 31. 12. 1965 v Omaha, Nebraska, USA)je jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. Je autor řady celosvětové úspěšných románů, z nichž nejméně 5 bylo použito jako předloha k neméně úspěšným filmům. V jeho díle zaujímají významné místo témata jako je křesťanství, láska, tragédie a osud.
Do dnešního dne vydal 13 románů, které mají často romantickou formu a hlavní postavy se v nich obvykle nedočkají happy endu v běžném slova smyslu.
Další díla: Zápisník jedné lásky (The Notebook), Milý Johne (Dear John), Poslední Píseň (The Last song), Dlouhá cesta (A Walk to Remember), etc.


Zdroje: česká obálka, anglická obálka, fotka, životopis,  fotka 2

12 komentářů:

  1. Já se brzo chystám na tři Sparkovy knihy :D, Bezpečný přístav v tom sice zatím není, ale rozhodně si to plánuji přečíst :). Jinak moc pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaké budeš číst? :) A děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
    2. Zápisník jedné lásky, Milý Johne a Talisman :).

      Vymazat
  2. Jéé tak to je teda legrace, když hlavní hrdinové mají ve filmu jiné vlasy než v knížce :D Celkem blbé :D
    Každopádně tuhle knížku si chci přečíst už strašně dlouho a myslím, že se mi bude moc líbit ♥ Na film se podívám až po knížce :) Sparkse miluju! Já od něho zatím přečetla Milý Johne a Zápisník jedné lásky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem četla Zápisník jedné lásky, bohužel až po asi 6tém shlédnutí filmu a tak mě to vůbec nezaujalo. Třeba někdy dám šanci jiné jeho knize. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zápisník jsem nečetla, ale už víc lidí psalo, že film byl lepší... myslím, že to byla první kniha Sparkse. Od té doby se hodně zlepšil :)

      Vymazat
    2. Já se chystám ( to znamená, že i dalších 5 let se k tomu nemusím dostat :D ) na Milý Johne :) Ale nevím nevím.. :D :)

      Vymazat
    3. Milý Johne jsem taky četla a zase se mi moc líbila. Asi si někdy dám re-reading a pak bude i recenze :)

      Vymazat
  4. Knihy tohoto autora zbožňuji! Přišla jsem na něj náhodou, před několika lety, kdy jsem v TV viděla téměř za sebou dva úžasné filmy - Zápisník jedné lásky a Dlouhá cesta. Zamilovala jsem se do jejich příběhu, uchvátily mě. A pak jsem přišla na to, že jsou dle knih - hned jsem běžela do knihovny a tak začala má "Sparksovská závislost". :)
    K téhle knize jsem se zatím nedostala, ale pokukuji po ní už dlouho. :) Po Tvé skvělé recenzi se na ni těším ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. :) Rozhodně si někdy Bezpečný přístav přečti. ;-)

      Vymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D