středa 6. srpna 2014

Recenze - Velký Gatsby

Z rozpálených střech domů a z autodílen u silnice, kde v kuželech pouličních lamp stály nové červené benzinové pumy, bylo už cítit hluboké léto, a když jsem konečně dorazil domů na Západní Vejde, zaparkoval jsem auto pod přístřešek a šel jsem dr ještě na chvíli posadit na dvůr na opuštěný válec na trávu. Vítr odletěl a po něm tu zůstala hlasitá, zářící noc s křídly tlukoucími ve stromech a s nedobytným duněním varhan, jak mohutný dech země nadouval žáby životem. 

Měsíčním světlem proběhla silueta kočky, a když jsem otočil hlavu, abych se za ní podíval, uviděl jsem, že nejsem sám - nějakých padesát stop ode mě vystoupila ze stínu sousedního domu osamělá postava, zastavila se s rukama v kapsách a zahleděla se na oblohu pokrytou stříbrnou drtí hvězd. Něco v jeho nedbalých pohybech a v tom, jak stál pevně rozkročený na trávníků, napovídalo, že je to dám Gatsby, která si vyšel ven, aby zjistil, jaká část z našeho domácího nebe mu patří.
Velký Gatsby, strana 31/32






Tak malá knížka a přesto pro mě tak matoucí. Musím začít asi tím, že jsem nejprve viděla film. A to mě hodně mrzí, protože se mi strašně moc líbil a celou dobu, při čtení, jsem si představovala pouze herce a ne postavy.
Tak tedy, příběh vypráví Nick Carraway, mladý muž, který se přestěhoval na Západní vejce. Hned vedle obrovského paláce patřícího muži, který je opleten tajemstvími a pomluvami a pořádá obrovské večírky. Ano, je to Jay Gatsby (dříve se jmenovat James Gatz). Na jeho párty přicházejí věhlasní a světoznámí obchodníci, herci, producenti z celého New Yorku i jeho bližšího či vzdálenějšího okolí. A proč tohle vlastně celé dělá? Přes záliv, na Východním vejci, u zeleného majáku bydlí Daisy Buchananová se svým manželem Tomem. Témšř před pěti lety se Gatsby s Daisy setkal poprvé a oba se do sebe zamilovali. Jenže Daisy pochází z bohaté rodiny a Jay byl v té době chudý voják, kterého zanedlouho navíc povolali do války, kde získal ocenění od všech Spojenců. Po těch letech, kdy navíc získal bohatství, touží ji Gatsby opět spatřit. A tady vstupuje do hry Nick. Pomalu se stává přítelem Jaye a ten ho požádá, aby pozval svou sestřenku Daisy na čaj k sobě domů, kde se spolu oba dva setkají. Začíná kolotoč vzpomínek, citů, touhy a lásky. Jak tohle může skončit? 

můj názor
Začnu asi hodnocením filmu. Poprvé jsem ho viděla již před nějakou dobou a velmi se mi líbil. Nebudu tady psát žádné spoilery, snad řeknu jenom to, že na konci mě Daisy totálně naštvala. Připadalo mi, že nemá kouska citu, jak se říká. Nebudu se zmiňovat o tom, že mě ten konec naštval, to asi všechny, ale zase je to něco jiného, originálního. A Gatsby – na jednu stranu ho mám moc ráda a na druhou stranu mi přijde, že je strašně naivní a upíná se k něčemu, o čem ve skrytu duše pravděpodobně tuší, že to mít nemůže a přesto po tom touží. Nějaké touhy má spousta lidí, ale podřídit tomu celý svůj život? To už mi připadá trochu moc.

V knize postavy nebyly v podstatě nijak vykreslené, takže jsem si celou dobu představovala herce. A právě proto se snažím číst nejdříve knihu a pak až se podívat na film. Jenže v tomto případě jsem tenkrát netušila, že je film podle knižní předlohy. Kniha sama o sobě je poměrně krátká. A myslela jsem si, že mě úplně pohltí a já ji budu hltat, každé její slovo a každou její větu. Nemůžu říct, že se mi nelíbila, ale prostě jsem z ní nebyla úplně na větvi. Nevím, jaký vliv na tom mělo, že jsem celý příběh znala, každopádně je to tak. Ze začátku jsem se nemohla „naladit“ na stejnou notu jako pan spisovatel a pak to sice nějak šlo, ale nebylo to úplně ono. Jak už jsem řekla, vypravěčem je Nick. Jsou to vlastně tak nějak jeho vzpomínky, dojmy. Pár věcí jsem vůbec nepochopila, ale překvapila mě velmi jedna věc. A to, že film je tak z 99% podle knihy. Možná bych řekla, že je i stoprocentní. Spousta dialogů je do puntíku stejných jako v knize. A to se vidí málokdy. Sice spousta lidí toto dílo Francise Scotta Fitzgeralda řadí do klasiky a milují ho, já se k nim zatím ale nepřiřadím. Možná, za rok, za dva, když si Velkého Gatsbyho přečtu znova, uvidím ho z jiného pohledu než teď. Uvidím a pochopím. Ještě jedna věc mě, na rozdíl od jiných knih, překvapila. Spousta věcí, podle mě důležitých věcí, není v knize řečena přímo. Jsou jenom tak nějak opsané. Takže, když při čtení nedáváte pozor, nebo pokud tento příběh neznáte, můžete je přehlédnout a to by byla škoda.

Pokud vás tato kniha zaujala, zkuste to. Pokud se vám bude číst špatně nebo něco podobného, nezanevřete na ni. Ale nějaký čas počkejte a pak jí dejte novou šanci, stejně jako já. Protože tato kniha si to rozhodně zaslouží.

Hodnocení 
Z mého dnešního pohledu dávám jenom 
3 hvězdičky
ale předpokládám, že po dalším přečtení tento počet zvýším.

***
Autor: Francis Scott Fitzgerald
Nakladatelství: LEDA/ ROZMLUVY
Rok vydání: poprvé 10. dubna 1925
Počet stran: 208

***

Francis Scott Key Fitzgerald,
většinou psaný F. Scott Fitzgerald byl americký spisovatel a scenárista, často označovaný za autora tzv. jazzového věku. Dnes je celosvětově považován za jednoho z nejlepších amerických spisovatelů 20. století. Byl také jedním z nejvýraznějších představitelů ztracené generace.

Za svého života dokončil čtyři romány: Na prahu rájeKrásní a prokletíVelký Gatsby a Něžná je noc. Pátý, nedokončený román Poslední magnát byl vydán posmrtně.



Zdroje: obrázek autora, životopis

7 komentářů:

  1. O tejto knihe som počula už veľa, ale zatiaľ som ju nečítala. Ale takéto knihy ma celkom bavia. Takže si ju prečítam - aj keď asi až v zime, lebo v zime mám vždy väčšiu chuť na klasiku :D A film som nevidela, ale pozriem si ho až po prečítaní (zlaté základné pravidlo).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se snažím dodržovat nejdříve kniha a pak až film. Bohužel někdy shlédnu film a až po sléze zjistím, že je i kniha.... :)

      Vymazat
  2. Tuhle knihu jsem kdysi dávno četla anglicky a musím říct, že se mi moc nelíbila a jako ty jsem jí dala tři hvězdičky (nebo tři a půl, nejsem si jistá). Od Fitzgeralda se mi ale moc líbily Tender is the Night (Něžná je noc) a Tales of the Jazz Age (tuším že Povídky jazzového věku). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, číst Gatsbyho v angličtině... Já to někdy nechápala i v češtině. :) Můžu se tě zeptat, jaké knihy se Ti v angličtině četly nejlépe? Děkuji.

      Vymazat
  3. Knihu chci přečíst ještě o prázdninách jako povinnou četbu, ale ráda bych se podívala i na film, kamarádka u něho prý brečela, tak jsem zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
  4. Gatsby je malo kdy kniha na pet hvezdicek, ale ta myslenka a vykresleni tehdejsi spolecnosti jsou natolik presne, ze by si knihu mel precist kazdy :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mně Gatsby taky moc nesedl, film jsem teda neviděla, ale kniha mi prostě nepadla do noty. Líbil se mi až úplně konec, taková ta závěrečná myšlenka, ale jinak jsem po většinu času trpěla. Ještěže je to tak krátké.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D