pátek 23. května 2014

Recenze - Eldest

Autor: Christopher Paolini
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2006
Překladatel: Olga Machútová
Počet stran: 656
Série: Odkaz dračích jezdců #2


Atra esterní ono thelduin. /
Nechť nad tebou vládne štěstí / 









Eragon se Safirou míří do elfského města Ellesmény, aby dokončil výcvik, který započal Brom. Tak bylo dohodnuto již před dlouhými časy mezi lidmi, elfy a draky. Výcvik mu ztěžuje jeho zranění, které získal při boji s Durzou (Stínem), kterého pak zabil. Ale zůstala mu jizva přes celá záda a nepravidelně trpí velmi silnými záchvaty bolesti. Naneštěstí nikdo neví, jak mu pomoci. Také se dozvídáme, co se děje v Carvahallu, Eragonově rodném městě. Napadnou jej totiž ra'zakové, kteří chtějí zajmout Rorana (Eragonova bratrance) a tak držet Dračího Jezdce v šachu. To se jim ovšem nepovede, protože Roran i s celou vesnicí uprchne s cílem dostat se do Surdy.

***
/Mor'ranr lífa unin hjarta onr /
 /Nechť je mír v tvém srdci / 

***
I když jsem Eldesta četla poměrně dlouho, bavil mě. Ale musím říct, že první díl série - Eragon - byl přece jenom o trochu lepší. Tentokrát tam pro mě byly trochu nudnější úseky. Moc totiž nemusím dlouhé popisy čehokoli. (Prostředí, staveb...) Vím, že do knih patří a nebráním se jim, ale občas mě prostě nebaví a těším se, až se dostanu k části vyplněné napětím a vzrušením. A takových částí je tam také mnoho.

Na rozdíl od prvního dílu jsou  v knize tři dějové linky. První je samozřejmě věnovaná Eragonovi, druhá pak popisuje osud Rorana a Carvahallu (jak jsem o tom už mluvila v popisu děje) a v třetí je hlavní postava Nasuada. Nový vůdce Vardenů (dcera Ažihada). Jenom mi tam trochu chyběl Morzan. V prvním díle jsem si ho hodně oblíbila.

Na konci byl opět rejstřík postav, míst a slovníček starověkého, trpasličího a urgalského jazyka. Také se dovídáme víc informací a zajímavostí o trpaslících. Což jsem uvítala, protože zjistíme něco o jejich zvycích, obyčejném životě a dalším věcem kolem nich. A samozřejmě poznáváme tajemnou Ellesménu, elfské město uprostřed hlubokých lesů Du Weldenvarden, kam se neodváží vstoupit ani sám Galbatorix. (Respektive jeho vojsko.)

V recenzi na první díl jsem se nezmínila o nádherné grafice dračího oka, které je na konci knížky. No, není nádherná? Celkový vzhled všech knih série Odkazů dračích jezdců se mi velmi líbí.

Jak se tato kniha líbila vám? Jak byste ji ohodnotili vy?

Hodnocení
3,5 hvězdičky

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete koupit zde.

Recenzi na první díl - Eragon - si můžete přečíst tady.

***
Christopher Paolini je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Původně to měla být trilogie, ale třetí díl byl obsáhlejší než autor zamýšlel a rozdělil ho proto ještě do čtrvtého dílu. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia.
Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.

***
/Un du evarínya ono varda
/ Ať hvězdy nad tebou bdí.

***


A samozřejmě nesmí chybět mapa celé Alagaësie - tentokrát v červené.

***






8 komentářů:

  1. Knížku jsem četla (asi před dvěma lety) ale teď nějak začínám mít potřebu přečíst si celou sérii znovu :) Ten příběh je...svým způsobem kouzelný, že mě tak nějak nedokáže přestat fascinovat!

    Jediné mínus, které bych snad mohla najít, jsou neskutečně dlouhé, až ubíjející popisy naprosto všeho...(ale tomuto se člověk v podobných knihách snad ani nemůže vyhnout) Nevím, jestli jsi četla Brisingera, ale potom, co Paolini v knize na xxx stránek popisoval naprosto nezáživnou trpasličí "radu" nebo "soud" (už nevím, co přesně to bylo) musela jsem si trhat vlasy z hlavy a přetrpět tuhle dloooouhou pasáž, než se konečně začalo něco dít...:D Ale Inherritance mi mé zklamáné ze třetího dílu totálně vynahradila!

    Další věc jsou jména - vím, že Paolini chtěl mít nejspíš knihu vymakanou po všech stránkách, ale udávat tam jména všech trpaslíků, kteří Eragona doprovázejí do Elessméry...(i když je to pro děj čistě nepodstatné)...mi přijde jako další mučení čtenáře, kterému ta jména stejně splývají v jedno :)

    Kdybych měla Eldesta ohodnotit, dala bych mu takové...3,7 hvězdičky, zhruba na úrovni prvního dílu. Ta kniha není špatná (jen některé nudnější fáze dělají své...) a rozhodně ji (a celou sérii) vřele doporučuji vše milovníkům fantasy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně s tebou souhlasím :)) Brisingera ani Inheritance jsem nečetla, ale již brzo budu. Ty popisy taky nemám ráda. Taky už jsem někde četla, že jich tam je čím dál tím víc... :( A ty jména - nešly mi pořádně ani přečíst, natož vyslovit - tak jsem je prostě přeskočila a pamatuji si jenom Orika ;-)

      Vymazat
  2. Já už mám asi rok a půl rozečteného Eragona a ne a ne ho dočíst :D
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To se mi taky někdy stává,... zvláště s anglickými knížkami ;-)

      Vymazat
  3. Tuhle knižní sérii naprosto miluju, ale musím přiznat, že u Eldesta jsem měla trochu zásek (stejně jako jedna moje kamarádka) a také se mi líbil více Eragon, ale počkej si na Brisingra a co teprve Inheritance - celá série je skvělá a Paoliniho obdivuju! :)

    OdpovědětVymazat
  4. pekna recenze :) ja ctu ted inheritance, ale nejak jsem se u toho zasekla :(

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O NEREZOVÝ ŠEJKR na koktejly nebo kávičku
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj moc se mi libi tvoje recenze a prave jsem docetla eragona a byla to ta nejlepsi knizka,prave jsem zacala cist eldesta a je uzasny..... budes sem davat i recenzi na brisingera a inheritance??? Diky Peta ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Peťo! :) Recenze na Brisingr už tady je - http://marky-knihy.blogspot.cz/2014/07/recenze-brisingr.html (zapomněla jsem ji akorát napsat do toho seznamu, promiň) a Inheritance jsem ještě nečetla. Tuto sérii mám jako recenzní výtisky a tak si o něj teprve musím zažádat. :)

      Vymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D