středa 14. května 2014

Recenze - Eragon

Autor: Christopher Paolini
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2004
Překladatel: Olga Machútová
Počet stran: 488
Série: Odkaz dračích jezdců #1


***

Eka aí fricai un Šur'tugal!

***

Jsem Jezdec a přítel!






Patnáctiletý chlapec Eragon jednoho dne najde při lovu v Dračích horách kámen. Nebo alespoň si myslí, že to je kámen. Je nádherně opracovaný a tak si ho odnese domů. Bydlí u svého strýce Gera společně se starším bratrancem Roranem. Po pár dnech se z kamene - vejce vyklube malý drak, kterého pojmenuje Safira. Až se ho Eragon dotkne, na pravé ruce se mu objeví stříbrná značka - gedwëy ignasia (zářivá dlaň). A tak se z něho stane Jezdec. Pak ale do vesnice, kde bydlí, dorazí dva cizí muži a hledají právě ono vejce. Safira už je dostatečně stará, takže prostě sebere Eragona a spolu s ním odletí do Dračích hor, aby ho ukryla před oněmi muži. Eragon se svojí dračicí komunikuje myslí. Pak ji Eragon přesvědčí, aby ho odnesla zpátky na farmu, ale když se vrátí, uvidí jenom ohořelé stavení. Roran byl v té době pryč, takže tam naleznou pouze Gera a to těžce zraněného. Přes veškerou snahu ho zachránit jeho strýc umírá a tak se chlapec společně se Safirou a starým vypravěčem Bromem vydávají po stopách mužů vykonat pomstu.

***
Atra gülai un ilian tauthr ono un atra ono waíse skölir frá rauthr.
***
Nechť tě provází štěstí a spokojenost a jsi chráněn před nepřízní.

Když jsem Eragona četla poprvé, strašně moc se mi líbil a bavil mě. Teď, po několika měsíčním odstupu mě
sice taky bavil, ale nebylo to jako poprvé. Asi to bylo tím, že už jsem věděla, co se bude dít a jak vlastně knížka skončí. Ale i přesto jsem si čtení užila a bylo to super. Konec konců, kolik knížek si s chutí přečtete po druhé, po třetí, atd.? Podle mě jich je spíš méně než více a tato tam rozhodně patří.

Samotnou postavu Eragona, jsem si velmi oblíbila. Všechno co dělal a říkal mi prostě k němu velmi sedělo a myslím, že Christopher Paolini ho popsal úplně úžasně. Když knihu Paolini psal, sám byl velmi mladý, možná i proto je stále velmi populární zvláště mezi teenagery. Ale myslím si, že po ní s chutí sáhnout i někteří dospělí.

V knize jsou občas docela dlouhé popisy. Nechci, aby teď vypadalo, že mi nějak vadí nebo něco takového. To vůbec. Ale v posledních částech knihy jsem se v nich neorientovala. Je to asi moje chyba, asi mám moc malou představivost a nedokážu si to úplně představit. Nechci být konkrétnější, protože sama nesnáším v recenzích spoilery, tak je tam přece nebudu dávat sama. :) Když jsem se zamyslela, tak mě nenapadlo nic, co by mi v příběhu nebo kdekoli jinde vadilo

A co by vyzdvihla - asi celou knihu. Je obdivuhodné, jak Paolini vymýšlí starověký, trpasličí i urgalský jazyk. Nejčastěji právě v knize narazíme na ten starověký. Nelze v něm lhát, mluví jím elfové a Brom učím Eragona jeho slova, aby pomocí nich mohl kouzlit. A vzadu je slovníček všech tří jazyků i stručný přehled postav, míst a některých zvláštností. Což je fakt super, protože v knize je hodně postav a tak to se v příběhu snadno zorientujete.

Takže shrnutí: knížka je naprosto úžasná, rozhodně se u ní nebudete nudit a bude se vám líbit. Tak si ji přečtete, a pak mi napište, jak se vám líbila.


Hodnocení
4 hvězdičky

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete koupit zde (paperback) nebo tady (hardback).
***

Christopher Paolini je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Původně to měla být trilogie, ale třetí díl byl obsáhlejší než autor zamýšlel a rozdělil ho proto ještě do čtrvtého dílu. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia.
Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.



Zdroje:  fotka autora + životopis

8 komentářů:

  1. Aj ja nad kúpou tejto knihy uvažujem :) Pekná recenzia :)
    http://booksmakesenseofmylife.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Musím se přiznat, že jsem z Eragona zas až tak na větvi nebyla, ale líbil se mi. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto sérii mám doma už asi rok. :) Měla bych si ji přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu pěkná a povedená recenze:) Eragona jsem zatím nečetla, ale chystám se:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :) Je hezčí, když jsem tam dala vlastní fotky nebo když jsou obrázky z internetu?;)

      Vymazat
    2. Není zač:) Mně se právě líbí, že jsou ty fotky vlastní:))

      Vymazat
    3. To jsem ráda.;-) Nemohla jsem se totiž rozhodnout, jestli mám fotit nebo ne. Teď už asi budu víc.:))

      Vymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D