čtvrtek 1. května 2014

Recenze - Pýcha a předsudek

Autor: Jane Austen
Nakladatelství: LEDA spol. s.r.o.
Rok vydání: poprvé 1813, filmová obálka v ČR 2009
Překladatel: Eva Kondrysová
Počet stran: 400

Není pochyb o tom, že hrdinkou románu Pýcha a předsudek, Lízinkou, je sama Jane Austenová. Přestože prožila tak typicky nekonfliktní život (nikdy se neprovdala a jediné nabídnutí k sňatku prý během hodiny odmítla), neodráží se v jejím díle žádná osudová hořkost. Zdá se, že se ze své pozice dcery bez věna, a tudíž dívky bez zvláštních šancí na lepší sňatek, spíš nesmírně bavila – asi jako člověk, který v divadle sleduje zábavnou komedii. 
Víc než půldruhého století je doba, která dovedla pohltit stovky literárních děl, jimž se při zrodu prorokovala nesmrtelnost; a byla to díla s daleko efektnějšími a vzrušivějšími náměty než Pýcha a předsudek. Jemné kouzlo Jane Austenové má svůj stálý vděčný okruh čtenářů a každá nová generace autorčin odkaz objevuje po svém, v nových barevných odstínech a v novém lesku.


Život Elizabeth Bennetové a celé její rodiny je stále stejný. Má starší sestru Jane a tři mladší - Mary, Kitty a Lýdii. A jejich matka se je snaží provdat. Pak se do sousedství nastěhuje mladý, bohatý pan Bingley a téměř vše se změní. Jane se do pana Bingleyho zamiluje. Na plese je také jeho přítel pan Darcy. Ten je mnohem bohatší, ale je také pyšný a chová se poníženě a navíc urazí Lizy. Ale jak to bývá, později se sám pan Darcy do Elizabeth zamiluje, ale snaží se to tajit. Také kvůli Bingleyho sestře, která si ho touží vzít. A po pár týdnech oba přátelé odjíždí zpět do Londýna.

Mezitím se Elizabeth o panu Darcym dozvídá nepěkné věci od důstojníka Wickhama, který ho zná již od malička a který mu prý provedl hroznou nespravedlnost. Pak ale tento důstojník se svým plukem musí odjet do jiného města a právě tam jede i Lýdie za svými známými. Následuje velmi nečekaná událost, která všechny vyděsí a ve všem tom zmatku se Elizabeth znovu setká s panem Darcym a ke svému údivu zjistí, že se velmi změnil...


Kniha Pýcha a předsudek se stala jednou z mých nejoblíbenějších knih. Myslím si, že je dobře, že jsem ještě před touto knížkou četla Opatství Northanger. Hodně mi to totiž pomohlo zvyknout si na styl psaní Jane Austen a hlavně na ten samotný jazyk. V Pýše a předsudku už podle mě byl ten překlad trochu novější než v Opatství Northanger, což je super, ale nevím, jak bych si na to zvykala, kdybych hned četla Pýchu. (Přece jenom je tam ten jazyk ještě o dost jiný než dnešní). Takto jsem už nad tím nemusela téměř vůbec přemýšlet a věnovala jsem se pouze samotnému příběhu.

Pýcha a předsudek se mi četla strašně dobře. Ani jsem nevěděla jak a byla jsem skoro na konci. Samotný děj - jediné, co matka pěti dívek chce, je všechny co nejvýhodněji a nejrychleji provdat se už trochu liší od dnešního světa. Pro mě by byl ten jejich život příliš stereotypní a nudný. Pořád dokola chodit na plesy, vyšívat, chodit na procházky... a to bylo asi tak všechno. Takže s tímto se úplně nesrovnávám.

Každopádně bylo to popsáno tak sugestivně a realisticky, že vás ta kniha prostě vtáhne do sebe a nepustí do poslední stránky. Žánr je romantický, ale ke konci se trochu objevily i detektivní prvky, které knihu
ozvláštnily. Opět, jako u Opatství Northanger, je to podle mě originální příběh. Jasně, to jsou v podstatě
všechny knihy, ale knihy od Jane Austen se naprosto odlišují.

Přemýšlela jsem, jaké skupině čtenářů by se tato kniha líbila nejvíce. Jasně, je asi logické, že více ženám než mužům, ale dá se stanovit nějaké věkové rozmezí? Myslím, že ne. Tak vy, kdo čtete tuto recenzi a zaujala vás, tak rozhodně zkuste tuto knihu přečíst. Uvidíte, jak se vám bude líbit.

Když to shrnu, nepřišla jsem na nic, co by se mi v knize nezamlouvalo. O proti Opatství Northanger tam již nebyly žádné dlouhé a úmorné pasáže, které by něco popisovaly. Docela často jsem se i zasmála a užívala jsem si každou stranu. Po přečtení jsem si pustila i film. Hlavní role: Elizabeth - Keira Knightley, pan Darcy - Matthew MacFadyen. Nejvíce, co mě na filmu zaujalo byly některé dialogy přímo z knihy. Scénáře se tedy držely knižní předlohy. Což jsem se zatím u žádné zfilmované knihy nesetkala a velmi mě to potěšilo. Jenom možná ten úplný konec trochu zkrátili a vynechali některé zajímavé pasáže. Je ale pravda, že kdyby tam bylo úplně všechno, tak by ten film neměl dvě hodiny, ale alespoň 3. A pan Darcy - kdo by ho nemiloval? V knize je na začátku popisován jako pyšný, odpudivý člověk a přešně tak na mě působil i ve filmu. Ale jak se dostáváte dál a dál, úplně se změní. Myslím, že pan MacFadyen i ostatní herci odvedli velmi dobrou práci. :)

V roce 1995 byl také natočen šestidílný seriál Pýcha a předsudek. Moc bych se na něho chtěla podívat, ale nikde ho nemůžu najít. Pokud víte, kde je online nebo ke stáhnutí, napíšete mi prosím tip?? Moc děkuji.

Hodnocení
5 hvězdiček

***

Jane Austenová byla anglická spisovatelka, zakladatelka moderního rodinného románu v anglické literatuře. Narodila se 16. 12. 1775 v rodině duchovního. Studovala krátce na soukromých středních školách v Oxfordu a Readingu. Další vzdělání a vztah k literatuře získala především četbou anglických a cizích autorů. Pro úzký okruh rodiny psala Jane Austenová již od patnácti let krátké prózy, básně i dramatické scény.

Nikdy se neprovdala, po smrti otce žila s matkou a sestrou v Southamptonu, později v Chawtonu. Zde se věnovala rozsáhlejší tvorbě, připravovala se k vydání svých děl, většinu z nich několikrát přepracovávala. Její díla vycházela za jejího života anonymně, s jejím jménem byla vydávána až po její smrti. Plného pochopení dosáhla až ve dvacátém století. Několik jejích knih bylo zfilmováno.

Další díla:
Opatství Northanger (na moji recenzi se můžete podívat zde), Rozum a cit, Emma, Anna Elliotová, atd.

Zdroje: obálka + anotace, 1.obrázek - seriál z roku 1995, 2.obr. - film z roku 2005, všechny sestry, anglická obálkaživotopis, portrét Jane Austen

9 komentářů:

  1. Knihu jsem zatím nečetla, ale rozhodně to musím někdy napravit, protože film jsem viděla a ten byl úplně skvělý :). Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knížku si chci přečíst, moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chtěla bych si ji přečíst - myslím, že jsem kdysi viděla film, ale stejně si to moc nepamatuju. Ale knihu bych zkusit mohla
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě je to taky jedna z nejoblíbenějších knih, ráda se k ní vracím :) Ten seriál z roku 1995 se mi líbí ještě víc než film s Keirou. Před nějakou dobou vycházel na DVD při Blesku pro ženy a pak jsem ho viděla v trafikách a myslím ji v Levných knihách, tak třeba by se ještě někde dal sehnat. Ale zahlídla jsem ho i na ulozto, i když nevím, v jaké je tam kvalitě.

    OdpovědětVymazat
  5. milujem milujem milujem pychu a predsudok :-) a este burlive vysiny, odviate vetrom a janu eyrovu... ak ta bavi takyto styl literatury odporucam rozhodne aj tie ;-)

    http://knihofilka.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Janu Eyrovou už mám taky delší dobu zálusk. Ty další dvě knihy ještě neznám, ale mrknu na ně. Mo díky za tipy! :D

      Vymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D